Skořice pro psa: Ano nebo ne?

O skořici se říká, že je to nejstarší koření světa. Zmiňuje se o ní už císař Šen-nung, který je považován za otce Tradiční čínské medicíny (žil údajně v letech 2737–2697 př. n. l.)

Skořice je vlastně vysušená kůra větví ze stromů skořicovníku. Dvě nejčastější odrůdy jsou skořice cejlonská a kassiová.

Skořice cejlonská

Je světlejší a sladší, ale taky dražší. Skutečná a pravá cejlonská skořice neobsahuje kumarin (může způsobit závratě, bolest hlavy, krvácení). 

Skořice kassiová

Je bežně k dostání v každém obchodě. Je tmavší, má výraznější chuť a je levnější. Obsahuje ale kumarin, proto se nedoporučuje psům podávat dlouhodobě a pouze jen v nízkých dávkách.

 

Vliv skořice na psí zdraví:

Kdy ano a kdy ne, jsou nějaká omezení (diety):

 

Ano: V západní medicíně se používá na léčení vysokého krevního tlaku a diabetu. V moderní farmakologii se už ví, že skořice roztahuje cévy, zlepšuje krevní oběh i prokrvení mozku.  

 

V tradiční čínské medicíně má mnohem rozsáhlejší využití.

  • Posiluje srdce, plíce, ledviny a slezinu.
  • Zlepšuje trávení
  • Uvolňuje bolesti břicha, pomáhá při nadýmání.
  • Má antibakteriální účinky, zejména se využívá při zánětech močových cest, artróze, zánětech kůže nebo při zánětech v dutině ústní.
  • Pomáhá při astmě a zkráceném dechu.
  • Je výborná proti rýmě.
  • Skořice je skvělý antioxidant, který dokáže snížit cholesterol.
  • Zahřívá tělo a proto je skvělá například u ledvinářů nebo v zimním období, kdy potřebuje Váš pejsek nebo Vy zahřát.
  • Studie na psech a potkanech prokázaly, že skořice je účinná při steatóze jater (ztučnění), snížení srdečního tepu a systolického krevního tlaku.
  • Skořicový olej má uklidňující a analgetické účinky. 

 

Ne: březí nebo hárající feny, štěňata, jedinci trpící na gastroparézu. Pravidelné užívání vyšších dávek skořice může vést k předávkování, které se projevuje průjmem, zvracením, nízkým krevním tlakem, malátností, může vyvolat jaterní potíže nebo nepravidelnost srdečního tepu. 

 

Jak skořici dávkovat:

Každá bylinka má v sobě obrovskou sílu, proto skořici je taky třeba dávkovat opatrně. Doporučuje se ⅛ čajové lžičky na cca 7kg váhy psa.

Zajímavost: 

Dávejte pozor na různé pečené dobroty, které obsahují skořici, protože často obsahují i další věci, které jsou pro pejska toxické jako například muškátový oříšek nebo rozinky.

Tip Barfíka:

Skořice díky obsaženému Cinnamaldehydu silně odpuzuje hmyz. Do alpy nasypte skořici a mletý hřebíček, nechte macerovat aspoň dva dny. Přelejte přes plátýnko do rozprašovače a máte účinný přírodní postřik na psa proti klíšťatům, komárům atd.