Zázvor pro psy

Zázvor - ve středověku stál tolik jako jedna ovce, dnes běžně dostupný ve všech obchodech. 

Řada z nás pro něj sahá při prvních příznacích nachlazení. Ukrývá ale v sobě toho mnohem víc. A věděli jste, že si ho můžete dopřávat spolu s Vašimi čtyřnohými parťáky?

Díky účinné látce gingerolu je neocenitelný ne jen jako lék ale taky jako prevence.

Gingerol

Je to aktivní látka, fenol který se přirozeně nachází v zázvoru a dodává mu jeho typickou štiplavou chuť. Z chemického hlediska se jedná o látku příbuznou kapsaicinu a piperinu, látkám, které propůjčují aromatické vlastnosti chilli papričkám a černému pepři.

Je to silný antioxidant (silnější než vit.E). Vařením se gingerol mění na zingeron, který není tolik dráždivý a nemá štiplavou chuť. Sušením zase naopak vzniká shogaol, který je proti gingerolu aromaticky výraznější.

Účinky gingerolu:

  • probíhají výzkumy zaměřené především na rakovinu plic, krve, tlustého střeva, prsu, vaječníků a slinivky břišní 
  • bojuje proti rakovině
  • ulevuje při artritidě
  • uklidňuje zažívací systém a pomáhá při žaludeční nevolnosti i nadýmání, ulevuje od bolesti břicha
  • Urychluje metabolismus
  • V případě onkologické léčby, kdy pacienti trpí nechutenstvím, zažívacími těžkostmi nebo zvracením je nenahraditelným pomocníkem. Zároveň aktivuje T-lymfocyty (buňky imunitního systému) Pomáhá snížit krevní cukr a tím vyhladovět rakovinné buňky. Proto dokáže zmenšit nádory a zabíjet rakovinové buňky.   
  • Má protizánětlivé účinky
  • Výborný při nachlazení, rýmě, kašli, chřipce, zánětu dýchacích cest
  • Skvělé při kolitidě, IBD, nežravosti, pálení žáhy, či u psů s citlivý, žaludkem
  • Pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním 


Co zázvor obsahuje:

  • vitamíny: A, B, C, E, K
  • minerály: sodík, hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor, mangan, selen, zinek
  • vláknina: ano
  • ostatní: antioxidant, silice, flavonoidy, omega 3 a 6 mastné kyseliny

 

Vliv zázvoru na psí zdraví:

Kdy ano a kdy ne, jsou nějaká omezení (diety):

Ano:

DM (degenerativní myelopatie) - 1 čj sušeného zázvoru 2x denně), alergie, artritida, reflux, pálení žáhy, rakovina, kardiovaskulární onemocnění, nechutenství, nadýmání, zvracení, redukce hmotnosti, nežravost, poruchy metabolismu, kašel, záněty dýchacích cest, nachlazení, zánětlivé procesy v těle, vysoký cukr i vysoký cholesterol v krvi, při bolesti břicha nebo svalů, nevolnost způsobená cestováním, podporuje paměť i kognitivní funkce, zvyšuje počet i kvalitu spermií

Ne:

U velmi citlivých jedinců mohou velmi vysoké dávky zázvoru způsobit pálení žáhy nebo bušení srdce, nevolnost. U psů, kteří již berou léky na cukrovku nebo vysoký krevní tlak pozor -  může hýbat např.hladinou inzulinu a cukru v krvi, proto dbejte zvýšené opatrnosti (bude možná potřeba upravit dávku léků). Může zhoršit některé srdeční onemocnění, proto je doporučeno ho používat spíš jako prevenci u psů, kde je předpoklad vzniku srdečního onemocnění (podávat pravidelně od 6.měsíců života). Jedinci s poruchou srážlivosti krve nebo užívající léky na srážlivost krve, žlučové kameny, těsně před a počas porodu

Zajímavost:

Historie zázvoru sahá víc než 3000 let před náš letopočet.  Na počátku středověku se dostal do Evropy a byl extrémně drahý. 500g zázvoru stálo tolik jak jedna ovce.

 

Tip Barfíka:

zázvor můžete použít čerstvý, sušený nebo jako bylinný odvar

 

Dávkování:

dle velikosti psa ¼ až 1 čajovou lžíčku 

nebo 50-70 mg čerstvě nastrouhaného zázvoru na 1 kg váhy psa. Můžete zamíchat přímo do masa