Co by měla dostat březí fena po porodu?

Velice často se mě chovatelé ptají, jaké preparáty bych doporučila pro jejich březí fenku. Ve snaze dopřát jí to nejlepší jsou ochotni do ní doslova nacpat i modré z nebe. Moje odpověď je ale často zarazí.

‼️Ta zní "Žádné" ‼️

Kromě kvalitní stravy a kyseliny listové, kterou podávám již před plánovaným krytím a v první půlce březosti, nedoporučuji březím fenám dávat cokoliv dalšího. Naopak, přemíra všeho může spíše uškodit. Moje feny jsou krmené barfem, samozřejmě dle vývoje březosti, dle počtu očekávaných štěňat se jim denní dávka dělí na víc částí a zvyšuje se i množství dávky. Díky kvalitní stravě do sebe dostanou vše, co ony i plody potřebují.

Zvrat nastává po porodu, kdy je tělo fenky naprosto vyčerpané, potřebuje nabrat zpátky sílu v podobě vitamínů a minerálů. Samozřejmě máme tady malé špunty, kteří také vyžadují péči. Tak mi dovolte představit takový základní balíček, který já osobně jako chovatel používám a bez kterého si už ani neumím představit žádný nový odchov:

BALÍČEK DOPLŇKŮ PRO BŘEZÍ FENU PO PORODU

????IMUNOVET - přírodní antibiotikum, antimykotikum, antivirotikum, lze užívat vnitřně i zvenčí. Rychle vysušuje rány, zastavuje krvácení, dezinfikuje. Lze podávat i malinkým štěňátkům, dle hmotnosti je potřeba upravit dávkování, velkým plemenům 1 kapka, malým plemenům 1/3 kapky, středním 1/2 kapky (rozředíme kapku s vodou a stříkačkou rozdělíme na půlku nebo na ještě menší dávku)Výborný na potírání bříšek, rychle usuší zbytek pupeční šňůry. Při potírání několikrát denně pupeční šňůra do dvou dnů odpadne, bez jakýchkoliv zánětů, začervenání a pod. Navíc, jedná se o čistě přírodní produkt, takže nevadí, pokud to fena olíže.

????FYTOVET - koloidní minerální roztok, rychle vyrovná nedostatek minerálů a stopových prvků. Koloidní znamená, že se nelze s ním předávkovat, tělo je schopno si z něj vzít co potřebuje a nadbytek vyloučí. Zároveň má obrovskou vstřebatelnost, až 98% což není úplně běžné u jiných minerálních doplňků. Skvělá věc pro fenku po porodu.

????NUTRIVET - obsahuje optimálně vyvážený komplex vitaminů, minerálů a biologicky aktivních látek. Posiluje imunitu, zvyšuje vitalitu. Je to výživa pro tělo a jeho orgány. Taky skvělá věc pro fenku po porodu.

????GYNEVET - lze začít podávat až po ukončeném porodu. Zvyšuje kvalitu a množství mateřského mléka a to viditelně.Jednou jsem já osobně měla dva vrhy najednou, štěňata se narodila den po sobě. Gabriela, matka prvního vrhu, měla velice kvalitní mléko a měla ho hodně, štěňata byli baculaté, spokojené, rostli jako z vody. Nela, druhá matka, měla mléka méně a nebylo tak kvalitní, štěňata byly o poznání menší, hubenější, ukňouranější. Když jim byli 4 týdny, dala jsem jí společně do jedné mega velké porodní bedny a fenky tam chodili kojit společně. Všech 13 štěňat se první den vrhlo pod Gabrielu a Nelu úplně ignorovaly. Toto se opakovalo pokaždé. Tak jsem Nele nasadila Gynevet.

Do 4 dnů se situace kompletně změnila, všech 13 štěňat se vrhlo pod Nelu a Gabriely si už ani nevšimli. Trvalo to takto několik dnů beze změny. Rozhodla jsem se proto nasadit Gynevet i Gabriele, i když měla mléko mnohem kvalitnější. Po asi 4 dnech užívání štěňata přestali řešit, pod kterou fenou budou pít mléko, jelikož Gynevet užívaly obě a od té doby, pokaždé, když šly maminy kojit, štěňátka se rozhodily půl na půl, ty menší okamžitě dorostly ty větší a já od té doby Gynevet používám úplně při každém vrhu ????

????VIROVET - zvyšuje imunitu a pomáhá předcházet nežádoucím účinkům po očkování. Je velice jemný a lze ho podávat i malým štěňátkům. Ideální je ho nasadit 3-5 dnů před očkováním a pokračovat v podávání další týden po očkování. Virovet rovněž stahuje mléko a působí i na psychickou stránku zvířete. Pomáhá se citově odpoutat. Takže u štěňat se pomáhá odpoutat od matky a ulehčí jim tak přechod do nových domovů, feně se pomáhá odpoutávat od štěňat, takže výborně funguje ne pouze na falešnou graviditu u fen, ale taky v případě, že fenku potřebujete odstavit od štěňat a stáhnout jí mléko a mléčné lišty.

????KINGVET - působí na vše, co se pohybuje, od svalů, kostí, šlach, kloubů až po řasinky v dýchacím systému, makrofágy (součást imunitní policie), je to přírodní anabolikum - aktivuje tvorbu stavebních proteinů a tím pomáhá osvalení, zvyšuje odolnost při fyzické námaze a urychluje regeneraci po ní. Posiluje pohlavní systém a podporuje růst mláďat. Mám s ním výbornou zkušenost i v případech, pokud u pejsků - kluků je problém se sestoupením varlátek (je ale potřeba správně a pravidelně - několikrát denně, varlatům pomoci mechanickým stahováním, jak to správně dělat Vám ukáže Váš veterinář nebo poradce chovu). V tomto ohledu funguje mnohonásobně lépe než pouhé podávání vit.E.

????PROBIOVET - neodmyslitelná součást pro fenky po porodu, kdy jim pomáhá zpátky nastavit střevní a vaginální mikroflóru. Ideální taky pro štěňata po odčervení.Všechny tyto produkty můžete nyní najít v našem akčním balíčku, který můžete rovněž kou