Co znamená pestrá strava v pojetí barfu

Při konzultacích s klienty často narážíme na jeden zásadní problém, a to na mylné pojetí barfu. Krmení pouze jedním druhem masa nebo pouze kuřecími skelety, krmení bez kostí či již závadným masem, NENÍ BARF! A už vůbec ne pestrá strava!

 BARF znamená pestrá a biologicky hodnotná strava. Co pod tímto pojmem máme na mysli?

Pestrá strava znamená, že by měl pejsek mít alespoň tři druhy masa v daný měsíc. Je to z toho důvodu, že každý druh masa obsahuje jiné esenciální (esenciální = je potřebné je dodat stravou do těla) aminokyseliny. 

Aminokyseliny

Aminokyseliny jsou nepostradatelné pro život. Kromě jiného řídí hormonální systém, metabolizmus, tvorbu tkání, jsou extrémně důležité pro funkci očí, mozku, imunitního systému, atd. V případě, že tělo nemá dostatečný příjem bílkovin, tak organismus, aby mohl dál fungovat, začne požírat sám sebe – začne si bílkoviny brát z vlastních svalů a tělo začne chřadnout.

Nedostatek aminokyselin v těle může ovlivnit růst, způsobit změny nálad, vyvolat anorexii, anémii, nastávají problémy s produkcí mléka, klesá kvalita kůže, srsti…a to v těch lepších případech. V těch horších můžou zapříčinit chromost, zvýšenou propustnost střeva (leaky gut), řadu neurologických problémů, potíže s játry apod.

Víc o této problematice si můžete přečíst v článku zde.

Kosti

Kosti dodají tělu vápník a zároveň minerály a stopové prvky. Nic nedokáže kosti ve stravě nahradit. NIC!

V případě, že kosti nebudete pejskovi dávat, hlavně v období růstu, bude docházet k odvápňování vlastního těla, což bude mít za následek vývojové problémy, problémy s kůží, klouby, srstí, zuby, s metabolismem apod. Protože tyto minerály jsou pro růst, vývoj i život nezbytné. 

Vnitřnosti

Vnitřnosti, stejně tak jako dršťky, jsou vitamínové bomby, které zásobují tělo celým spektrem vitamínů a minerálů, rovněž nezbytných pro růst, vývoj a život. Žádný průmyslově vyrobený doplněk stravy nedokáže nahradit příjem těchto látek do organismu. Tato věta není pouze domněnkou, ale vědecky potvrzeným faktem. 

Ovoce a zelenina

Různé druhy ovoce a zeleniny zabezpečí pejskovi dostatek přirozené vlákniny a přísun dalších přírodních vitamínů, minerálů a biologicky prospěšných látek. Vláknina zabezpečuje přísun jídla pro střevní mikrobiom, bakterie, které jsou nezbytné pro zdravý život a silný imunitní systém.

Kvalita masa je důležitá!

Pes má žaludeční kyseliny mnohem silnější než člověk a dokáže strávit i zkažené, oslizlé, již zapáchající maso. To je fakt.

Je potřeba si ale uvědomit, že i organismus má své hranice a neustálé krmení takto zkaženým masem může způsobit zdravotní potíže. Imunitní systém nebude schopen donekonečna bojovat s bakteriemi, které do těla nepatří, s plísněmi apod. 

Při takovém krmení není výjimkou nedostatečnost slinivky, rozhození trávicího traktu, nemluvě o možnosti nákazy lidí v domácnosti různými nemocemi plynoucími ze závadného masa.

Navíc, poslední výzkum ve Švýcarsku prokázal, že dlouhodobé krmení takovým masem zvyšuje rezistenci organismu vůči antibiotikům. Jednoduše řečeno, v případě, že pejsek bude v budoucnu potřebovat antibiotika, ale organismus bude vůči nim imunní, máte problém. 

Krmení BARFem není tak jednoduché jako nasypat granule do misky. Ale zase to není ani jaderná fyzika. Je potřeba si o tom ale něco zjistit, případně ideálně oslovit výživového poradce, který Vám sestaví jídelníček na míru. Klidně nám napište rádi Vás do světa BARFu zasvětíme.

 

Nebuďte líní a převezměte odpovědnost za zdraví Vašeho psa do svých rukou!

Pro všechny ostatní případy je tady Barfík ????