Opakovaná vaginální mykóza u fen a její léčba

Ella, německý boxer 2 roky

Dnešní článek věnujeme fenkám, konkrétně fence Elle. Elle jsou dva roky, je to veselá aktivní fenka německého boxera, která miluje vodu a koupání a kterou trápila opakovaná vaginální mykóza. Její trable s pohlavním ústrojím začaly v pouhém roce. Po prvním hárání se objevil výtok. Ella měla volnou tekutinu v děloze, a tak na radu veterináře podstoupila kastraci pro hrozící pyometru (pozn. zánět dělohy).

Výtok po kastraci feny

Na jaře, po dvou měsících po kastraci, se výtok objevil znovu. Majitelé proto opět vyhledali specialistu v oboru, aby zjistili problém. Tentokrát to byl zánět pohlavního orgánu. Veterinář nasadil antibiotika která zánět vyléčila. Takový scénář se ale opakoval co dva týdny. Ellu neustále trápil výtok a brala antibiotika téměř dva měsíce. Majitelé dost trápilo, že by jejich fenka měla neustále brát léky a měli ji zakazovat koupání, a proto vyhledali nás.

Přírodní léčba mykózy

Ellu jsme potkali ve fázi, kdy se výtok znovu objevil. Nasadili jsme GYNEVET, IMUNOVET , PROBIOVET a pro výplach pohlavního ústrojí zvolili AUDIVET.

Gynevet - podporuje veškerou sekreci v těle, včetně hormonů a dělohy. Harmonizuje celý hormonální systém a ovlivňuje pohlavní cyklus.

Imunovet - přírodní antibiotikum, antivirotikum, antimykotikum. Je skvělým pomocníkem při řešení zánětů v těle. Posiluje imunitu.

Probiovet - upravuje střevní mikroflóru, která úzce souvisí i pohlavními orgány.

Audivet - s ním jsme dělali výplachy pochvy. Má protizánětlivé účinky, ničí plísně a některé druhy bakterií a virů včetně kvasinek. Je výborný na mykózy tohoto typu. Je možné ho ředit  vodou, aby případně neštípal při aplikaci na porušenou pokožku.

Výsledek přírodní léčby mykózy

Po pár dnech, výtok zmizel. Kůru jsme pro jistotu ještě jednou zopakovali a výtok už se neobjevil. Je to rok, co Ella nemusela brát antibiotika. Rok, co neměla výtok a mohla se koupat kdy se jí zachtělo.

A protože tu máme teplé počasí a Ella zase skáče do bazénu a rybníků kdykoliv může, tak kůru preventivně zopakujeme.

Doporučujeme to všem fenkám, které trápí mykózy "tam dole", ať už se jedná o starší dámy, nebo mladé slečny s juvenilní vaginitidou.