Boxer Hugo a jeho utrápená slinivka

Když bylo Hugovi 22 měsíců, jeho páníček se na nás obrátil s prosbou o pomoc. Pejsek trpěl dlouhodobě průjmy a zvracením. Občasné zvracení se časem zhoršovalo. Hugo taky trpěl častou nechutí k jídlu. Navíc, i když se objem granulí v misce zvětšoval, docházelo k výraznému hubnutí. Jeho zdravotní stav se řešil i na veterině, bez výrazného zlepšení.

Tyto potíže jsou velice časté u pejsků krmených vysoce průmyslově zpracovanou stravou (granule). Psy mají průjmy, zvrací, trpí nechutenstvím, dochází k úbytku hmotnosti. Zdravotní vyšetření jsou často v pořádku. V případě, že se problém nepodaří vyřešit a potíže přetrvávají, většinou to končí akutním zánětem slinivky, někdy i hůř.

Proč tomu tak je a je možné takovému pejskovi navrátit zdraví a vitalitu?

Syrové maso obsahuje enzymy, které přirozeně pomáhají slinivce trávit. Tepelnou a chemickou úpravou masa se tyto enzymy ničí. Slinivka je tak nucena vyprodukovat mnohonásobně víc enzymů, než by za normálního stavu musela. Pokud se toto děje pravidelně každý den, slinivka je vyždímaná jako houbička na nádobí a dochází k její nedostatečnosti. To se ovšem většinou na výsledcích krve hned neprojeví. Na nich se projeví až dlouhodobě neřešená nedostatečnost, která přeroste do akutního zánětu slinivky. A věřte, že to, jak bylo Vašemu pejskovi zle doteď, není nic proti bolesti, kterou bude muset zažívat při tomto zánětu. 

Jak se těchto potíží zbavit nadobro?

Základ je, zabezpečit pejskovi pro něj biologicky vhodnou stravu (syrovou stravu, barf) a tak ulevit slinivce. Alespoň ze začátku, dokud nedojde k úplnému vymizení příznaků nedostatečnosti slinivky, je potřeba, aby tato strava byla upravena přímo pro slinivkovou nedostatečnost. Taky je potřeba ozdravit střevo a mikrobiom. Bez zastavení zvracení a průjmů se prostě z místa nepohnete. 

Stejně důležité je ze začátku ulevit slinivce podáváním trávicích enzymů a podpořit osídlení střeva novým mikrobiomem v podobě vhodných probiotik. V případě krvavých průjmů, které jsou také časté, je velice vhodné přidávat do stravy kvalitní tekuté kolostrum.  

Pokud v případě Huga vidíte i svého pejska, napište nám. S přechodem na syrovou stravu, s úpravou jídelníčku pro slinivkovou nedostatečnost i s přírodní medicínou Vám rádi pomůžeme! 

A jak to tedy s Hugem celé dopadlo? 

Přechod na BARF se u něj neobešel bez komplikací, jelikož jeho organismus byl už hodně vyčerpaný. Nicméně, Hugo má naštěstí skvělého páníčka, se kterým jsme byli v neustálém  kontaktu a díky vzájemné spolupráci je dnes Hugo úplně v pořádku. Hovínka má, dle slov jeho majitele, nejkrásnější, jaké kdy měl. Nezvrací a dokonce začal přibírat!!!

A jestli má opět chuť k jídlu? Posuďte sami ve videu, které nám Hugo s jeho páníčkem poslali :) 

 

 

Barfík - Váš B.A.R.F Guru