Kosti

Kosti jsou u spousty majitelů velmi obávané téma. I v pohádkách ale najdete psa, ke kterému neoddělitelně patří kost. I přesto se majitelé bojí, že kost poraní střevo nebo pejskovi ublíží jinak. Často se setkáváme s otázkou, zda je možné kosti vynechat úplně.
Většina lidí instinktivně cítí, že psi kosti milují, viděli je žrát, bít se o ně, zahrabávat si je na zahradě na “pozdější využití”. I každé štěňátko ví, že pes žere kosti!
Kosti byly neodmyslitelnou a důležitou součástí potravy všech psů a jejich předchůdců po miliony let. Jejich organismus na ně doslova spoléhal. Teď, kvůli masivnímu negativnímu marketingu ze strany výrobců průmyslové stravy nebo takzvaných odborných a samozvaných výživových poradců, současný moderní pes často trpí nespočetnými zdravotními potížemi z jejich nedostatku ve stravě.

NENECHTE SE UCHLÁCHOLIT NÁLEPKOU PLNOHODNOTNÝ, SESTAVENÝ ODBORNÍKEM, VYVÁŽENÝ APOD.

Nespočet výrobců již hotových “BARF kompletů”, dokonce deklarovaných jako “sestaveno veterinářem, nebo sestaveno výživovým poradcem” neobsahuje žádné kosti, pouze nějaký minerální doplněk. Pokud se veterinář či výživový poradce pod takové složení stravy, které deklaruje jako plnohodnotná strava, podepíše, o výživě psů nebo koček nemá ani potuchu a nevědomky (nebo možná i vědomky) velice vážně ohrožuje zdraví zvířat!
Marketing je mocná čarodějka, bohužel, často nemá nic společného s pravdou. Snažte se porozumět potřebám Vašeho pejska, kočičky, snažte se nastudovat to, co patří a co nepatří do jejich misek. Převezměte odpovědnost za zdraví Vašeho miláčka do svých rukou. Nikdo jiný to neudělá s větší pečlivostí, důsledností a láskou než Vy.

Proč jsou kosti tak důležité?

Kost je tkáň složená ze živých buněk. To znamená, že je to komplexní zdroj široké škály živin.
Kosti obsahují minerály, tuk, v tucích rozpustné vitamíny, proteiny, esenciální mastné kyseliny. Uvnitř se nachází morek, který je zásobárnou živin (vitamín K, železo, lecitín, vitamíny rozpustné v tucích, atd). Syrové kosti jsou nejen zdrojem enzymů a  antioxidačních faktorů, ale taky faktorů zabraňující předčasnému stárnutí.

Tři nejvíce zastoupené minerály v kostech:

Vápník - je v jídelníčku psa nepostradatelný po celý jeho život! Pomáhá stavět nejen kosti a zuby, ale taky svaly. Zabezpečuje pravidelný srdečný tep a pomáhá předcházet svalovým křečím. Hraje také důležitou roli při vylučování některých enzymů a hormonů.
V případě, že ve stravě není dostatek vápníku, tělo si ho začne stahovat z vlastních kostí a zubů a bude docházet k odvápňování. V případě, že pejskovi vaříte, je nezbytně nutné vápník doplňovat z jiných zdrojů (vaječné skořápky, kostí moučka…) nic ale složením nedokáže nahradit složení kostí, proto je syrová strava tou nejlepší variantou.
Fosfor - společně s vápníkem pomáhá budovat kosti a zuby a zabezpečuje normální srdečný tep. Hraje důležitou roli v přenosu nervových vzruchů a je taky nepostradatelný pro správnou funkci ledvin.
Magnesium - asi 60% magnézia v těle se nachází právě v kostech. Pomáhá vápníku a fosforu budovat silné kosti a zuby,  aktivuje víc než 300 enzymů v těle, kontroluje neurotransmitery, reguluje minerály a vitamín D v organismu, zabraňuje kalcifikaci měkkých tkání.

Které kosti jsou vhodné a jak kosti zpracuje střevo?

Kosti pejskovi dáváme pouze a výhradně syrové. V žádném případě nesmí být tepelně upravené!!! Po tepelné úpravě kosti tvrdnou, lámou se na příliš ostré kousky, které se můžou zabodnout někde v trávicím ústrojí, stávají se hůře stravitelné a můžou udělat pěknou paseku.

Syrové kosti

jsou naopak krásně stravitelné. Psi mají totiž ve střevech tzv. jehličkový efekt. To znamená, že pokud se uvnitř nachází část nestrávené kosti s ostrou hranou, střevo si jí dovede otočit tak aby pokračovala v cestě tou druhou, tupou hranou. Tímto se střevo chrání, aby v něm nedošlo k jeho poškození kostmi. V případě, že jsou oba konce ostré, střevo si je bude přetáčet, dokud se kost nestráví nebo nevyjde ven. S jehličkovým efektem je to ale jako s řízením. Pokud jste léta neřídili auto, není úplně moudré do něj ihned nasednout a rozjet se do provozu. Buď to přežijete, nebo se v lepším případě stane nějaký́ karambol. Proto lidi „neřidiči s řidičákem“ volí nejdříve kondiční jízdy, aby se „rozjezdili“. Tady platí úplně stejné pravidlo. Střevo musíme nejdříve „rozjezdit“. Proto starší pejsci, kteří byli dlouhodobě krmení granulemi, musí absolvovat „přechod“.

Jaké kosti jsou vhodné?

Ideální jsou kosti obalené masem, v této formě počítáme obsah kostí 15% -  30% v krmné dávce, v závislosti na věku, zdravotním stavu a kondici psa. Nejčastěji se zkrmují drůbeží krky, křídla, stehna, skelety – tzn. měkčí kosti.
Každé zvíře je individuální, proto vždy kontrolujeme „bobek“, ten nám totiž nejvíc ukáže, kolik procent kostí potřebuje jeho tělo. B.A.R.F má tu výhodu, že můžeme velmi rychle reagovat na potřeby pejska.
Tvrdé kosti - tím máme na mysli velké stehenní kosti hovězí, telecí, jelení, velké klouby. Kost je dostatečně velká na to, aby ji pes okamžitě nesežral, nespolknul nebo si jakkoliv ublížil. Zároveň je to pro něj zábava, která ho unaví a rovnou mu čistí zuby od zubního kamene. Jako výsledek budete mít unaveného, spokojeného a zdravého pejska, s krásnými zuby a dobrým dechem. Bez konzervantů a další chemie a hlavně bez pravidelných narkóz, které jsou obrovským náporem na tělo.

PROČ VETERINÁŘI ODRAZUJÍ OD KOSTÍ?

Viděli a bohužel i operovali nespočet psů, kterým majitelé dali kosti bez jakékoliv vědomosti, většinou právě ty tepelně opracované. Veterinární školy bohužel neposkytují vzdělání v oblasti syrové stravy, pouze v oblasti průmyslově vyráběné.
Dnes už ale ve světě existuje asociace, která sdružuje veterináře z celého světa. Ti zabezpečují prevenci zdraví a léčí syrovou stravou, i my spolupracujeme s veterinárními klinikami. Vše se vrací k tomuto přirozenému krmení, kde syrová kost je nezbytnou součástí
Krmit pejska vysoce průmyslově vyráběnou stravou je jako bychom se my každý den stravovali pouze ve fast foodech. Většinou to neděláme, protože víme, že je to nezdravé. Bohužel, naše miláčky, které zbožňujeme a chceme pro ně jen to nejlepší takto krmíme, protože slepě důvěřujeme marketingu.
Není čas ztrácet čas, Váš pejsek tady nebude dalších padesát let. Je to teď a tady, objednejte jídelníček a pokud chcete i maso z Barfíka, jídelníček bude zdarma. Navíc budete mít jistotu, že váš pejsek má zdravou, pestrou a vyváženou stravu.
Váš BARF GURU Barfík!