Dentální hygiena

Zubní tyčinky
 
Jsou skutečně účinné? Přináší to pejskovi nějaký benefit? Nebo naopak můžou až ohrozit jeho zdraví? Co dělat, když má pejsek zubní kámen a smrdí mu z tlamy? Jak ho zbavit zubního kamene a zlepšit mu dech tak, aby to bylo chutné a zároveň zdraví neohrožující?
 
V půl šesté ráno na Silvestra mě vzbudil telefon. Pejsek zvrací, má šíleně oteklé oči a po těle fleky. Na veterině po telefonu majitelům poradili podat mu tabletku na alergii. Otázka zněla, jestli je ještě něco, čím mu mohou ulevit, protože veteriny jsou téměř všechny zavřené. Večer před spaním dostal dentální tyčinku, kterou má normálně rád a nikdy mu po tom nic nebylo.
 
Je možné, že mu to způsobila ona nejmenovaná dentální tyčinka, když mu do teď nikdy nic nebylo? ANO, je!
 
Většina z nich nemá přesně určené složení a umožňuje to tak výrobcům různě ho měnit, aniž by to museli pokaždé na balení přepisovat. A zároveň to pro spotřebitele nezní naprosto nechutně nebo šíleně. To že naprostá valná většina z nich obsahuje chemické konzervanty, karcinogenní dochucovadla a barviva, o tom se asi bavit nemusíme. Navíc ale se jejich složení skládá s věcí jako například vedlejší rostlinné produkty a vedlejší živočišné produkty. Co si ale pod těmi pojmy představit? 
 
Vedlejší rostlinné produkty - pod tímto pojmenováním se skrývá odpad z výroby čehokoliv rostlinného původu. Dokonce se pod tímto názvem může skrývat i biolíh a pod. Jedná se o velice levnou a taky ne moc výživnou surovinu. Pod tímto pojmenováním ani netušíme, o jakou rostlinu se jedná, natož která její část byla použita, nebo jak vůbec byla zpracována.
 
Vedlejší živočišné produkty - definice přímo dle Státní veterinární správy říká: Zjednodušeně lze říct, že jsou to všechny živočišné materiály, které nejsou z různých důvodů určeny k výživě lidí. Ale i tady existují výjimky. Dle definice VŽP mezi tyto produkty patří „celá těla zvířat nebo jejich části, produkty živočišného původu nebo jiné produkty získané ze zvířat, které nejsou určeny k lidské spotřebě, včetně oocytů, embryí a spermatu“. Jedná se tedy například o maso, kosti, kůže, peří, vlnu, rohy a parohy, paznehty, krev, vejce a vaječné skořápky, mléko a mléčné výrobky, ryby, prošlé potraviny živočišného původu, hnůj nebo uhynulá zvířata a částečně i kuchyňské odpady.
 
Neřeknu nic nového, když připomenu, že jen mezi roky 2000 - 2010 se odehrálo velké množství kauz, ve kterých bylo prokázáno, že výrobci žrádla pro psy i hospodářská zvířata přidávali do složení právě hnůj, exkrementy, odpadové vody a pod. 
Zdroj např.: Hans-Ulrich Grimm, Katzen würden Mäuse kaufen, 2010
 
Složení dentálních tyčinek nejen, že nemá absolutně žádný prokazatelný efekt na čištění zubů, odstraňování plaku nebo zubního kamene, může být naopak zdraví ohrožující.
 
Stejně nebezpečné je dávat pejska pravidelně do narkózy, aby se mu kámen odstranil mechanicky na veterině. I když je narkóza slabá, v případě, že je pravidelně opakovaná má velice silnou zátěž na organismus.
 
Je tedy možné pejskovi vyčistit zuby a zbavit ho zubního kamene, bez chemie, bez ohrožujícího složení a bez narkózy? Ano, je!
 
Dokonce i přirozeně, chutně a zábavně :)
 
Začněte tím, že budete přidávat do jídelníčku kelpu.
Kelpa je sušená hnědá vodní řasa, která dokáže pejskovi odstranit plak i dokonce zubní kámen ze zubů (nebo ho přinejmenším změkčí natolik, že ho lze pak seškrábnout i nehtem)
Tím zároveň i redukuje zápach z tlamy zvířete. Tady ale výčet pozitiv nekončí. Je to přirozený a nejbohatší zdroj jódu, vitamínů B, obsahuje vitamín C, esenciální aminokyseliny, a celé spektrum minerálů (vápník, fosfor, sodík, draslík, hořčík, síra, měď, železo, zinek). 
Posiluje imunitu, zlepšuje zažívání i kvalitu srsti i kůže a podporuje jejich přirozenou pigmentaci. Je to skvělý antioxidant. 
 
Velké kosti na okus - tím máme na mysli velké stehenní kosti hovězí, telecí, jelení, velké klouby (ne páteřní obratle!) nebo pokud je pes zvyklí na syrovou stravu a kosti, tak klidně i žebra. Kost je dostatečně velká na to, aby ji pes okamžitě nesežral, nespolknul nebo si jakkoliv ublížil. Zároveň je to pro něj zábava, která ho unaví a rovnou mu očistí zuby od zbývajícího zubního kamene, se kterým si kelpa neporadila. 
 
Jako výsledek budete mít unaveného, spokojeného a zdravého pejska, s krásnými zuby a dobrým dechem. Bez konzervantů a další chemie, bez narkóz, bez zdraví a život ohrožujících reakcí na nekvalitní složení toho, co mu do bříška dáváte. 
 
A co tedy dělat, pokud k takové alergické reakci dojde?
 
V případě, že se jedná o život ohrožující stav (oteklé dýchací cesty natolik, že pes nemůže dýchat, dusí se, má anafylaktický šok, nepřestává zvracet a pod.) je nutné okamžitě vyhledat veterinárního lékaře.
 
Pokud je pes jen oteklý, má kopřivku, pozvracel se, lze to zvládnout i doma, pomocí přírodní lékárny. Nezapomeňte se proto zásobit, aby Vás nic nepřekvapilo!
 
Skelevet - obsahuje vápník v organické formě (to znamená mnohem vyšší vstřebatelnost než u vápníku, který koupíte v lékárně). Vápník snižuje výlev hormonu histaminu, který je zodpovědný za tvorbu kopřivky a puchýřků a za svědivost.
 
Imunovet - upravuje imunitní reakci těla, má schopnost organismus, který při alergické reakci jakoby hoří, ochladit
 
Cytovet - dokáže na sebe navázat nebezpečné toxíny a odpad v organismu a bezpečně je vyvést z těla ven - detoxikuje. Zároveň obsahuje silymarin, který podporuje a posiluje játra.
 
A jak to dopadlo s pejskem z našeho příběhu? Majitelka byla naštěstí zásobena a měla doma Skelevet i Imunovet. Velice brzy otok splaskl, na ranní vycházce už lítal po louce jak divý a kolem oběda už jsme téměř zapomněli na děsivé brzké probuzení :)
 
Pokud potřebujete s čímkoliv poradit, klidně nám napište.