Kočky a Barf

V dnešním článku se zaměříme na správnou stravu pro kočky. Kočky a BARF? Ano, ano a zase ano!  Psi i kočky sice patří do jednoho řádu šelem, nepatří ale do stejné čeledi. Jeden ze znaků, kterým se odlišují je příjem a následné trávení potravy. Těch rozdílů je samozřejmě více a ty nejmarkantnější si rozebereme detailněji.

Zatímco psi mají enzymy, které dokáží jednoduché sacharidy (ovoce, zelenina, bylinky apod.) proměnit v živiny prospěšné pro tělo, u koček takové enzymy chybí. Z toho vyplývá, že kočky jsou výhradními masožravci a příjem kvalitních živočišných bílkovin je pro ně životně důležitý.

Neznamená to samozřejmě, že pokud má Vaše kočka ráda zeleninu nebo ovoce, že jí v tom musíte bránit. Právě naopak, zlepšíte jí tím trávení, díky přísunu vlákniny. Ale o tom si povíme víc níže.

Kočky a bílkoviny

Jak už jsme si řekli v úvodu, kočky jsou výhradními masožravci. Bílkoviny jim pomáhají regulovat cukr v krvi. Kočky krmené průmyslově vyráběnou stravou, bohatou především na sacharidy, bílkoviny mají velmi nízkou biologickou hodnotu, jsou pro kočku málo prospěšné a využitelné, trpí cukrovkou a dalšími nemocemi mnohem častěji než kočky krmené přirozenou stravou.

O bílkovinách a aminokyselinách jsme toho u nás napsali už mnoho, doporučujeme přečíst si článek zde.

Rostlinné bílkoviny vs. živočišné 

Rostlinné bílkoviny jsou pro masožravce méně hodnotné než ty živočišné. Pro kočky to platí dvojnásob. Nedostatek aminokyseliny (vznikají štěpením bílkovin v procesu trávení) způsobuje u koček závažné zdravotní potíže. Aminokyseliny jsou pro kočku esenciální, to znamená, že si je nedokáže vyrobit, ale musíme jí je dodat skrze potravu.

BARF vs. průmyslově vyráběná strava

Průmyslově vyráběná strava je sice bohatá na bílkoviny, nicméně častokrát se jedná o bílkoviny rostlinného původu nebo jsou to bílkoviny pouze z jednoho druhu masa a tím pádem je aminokyselinové spektrum velice omezené. Odsud je už jen krůček k velkým zdravotním potížím.

Esenciální aminokyseliny

Taurin – jeho nedostatek může způsobit slepotu, reprodukční problémy a dilatační kardiomyopatii

Arginin – jeho nedostatek vede ke zvýšenému cukru v krvi až k cukrovce, může vyvolávat zvracení, křeče a může vést až ke kómatu 

Methionin – reguluje růst a je zdrojem energie pro kočku, jeho nedostatek způsobuje špatný růst koťat a kožní problémy

Atd.

Taurin a kde ho najít

To je asi nejvíce nejdiskutovanější téma, když se řekne BARF a kočky. Nedostatek taurinu je pro kočky obrovský problém. I to je jeden z důvodů, proč je důležitá pestrá strava.

Největší obsah taurinu najdete v hovězím jazyku, plicích, slezině, srdci, játrech, kachních stehnech, lososu, celých sledích nebo v celé makrele a krůtě (červené maso z krůty)

Všechny pro kočku esenciální aminokyseliny se nacházejí v živočišné potravě. O složení pestrého jídelníčku si povíme zase příště, pokud ale nechcete čekat a nevíte si rady se sestavením krmné dávky pro vaši kočičku či kocourka, napište nám. Jsme v tom společně.

Váš Barfík:)