Kočky a Barf 2

Minule jsme si řekli, že BARF je vhodný i pro kočičí kamarády a jaká úskalí má krmení průmyslově zpracovanou stravou. Dnes se pojďme mrknout, jak tedy BARFem kočky krmit. 

Jak zabezpečit dostatek živin a vyváženou stravu?

 Jedním z klíčů je rozhodně pestrost, dále jsou to čerstvost a kvalita. 

 Pestrost – různé druhy masa obsahují různé druhy aminokyselin. Pokud bychom kočku krmili jednotvárně a pouze jedním druhem masa, strava by začala být nevyvážená a tělo by začalo postrádat některé živiny a jiné by naopak začaly přebývat. 

Například kdybychom krmili pouze kuřetem, došlo by k nevyváženému poměru omega 6 a omega 3 mastných kyselin, co by mohlo mít za následek vznik různých zánětlivých procesů v těle. 

Obecně se doporučuje krmit alespoň třemi druhy masa, v žádném případě se nevyhýbat ani vnitřnostem.

 

Čerstvost a kvalita– Kočka je lovec. To znamená, že na rozdíl od psa, který nemá problém pozřít i několik dnů zahrabanou, smradlavou kost či mršinu, kočka sežere pouze čerstvě ulovenou kořist. 

Na oschlé maso můžete zapomenout, nemluvě o mase, které už trošku zapáchá. Pokud kočka nesežere to, co má v misce, doporučujeme to uskladnit v lednici zabalené tak, aby nedošlo k oschnutí (a ani tím nezaručíme, že to kočka příště dožere). 

 

Kočka versus kotě

V přírodě žere malé kotě úplně to samé, co žere jeho matka. Jídlo se liší pouze v množství a intenzitě přijímání. Malé kotě roste, takže bude žrát víc a častěji, než jeho rodiče. 

Oblíbené dělení potravy na „ Pro koťata“, „Pro dospělé kočky“, „Pro aktivní kočky“ a pod. je pouze marketingový tah. Jediné, v čem se strava u všech koček liší, je pouze množství. 

Jak často krmit

Další rozdíl mezi psem a kočkou je , že kočka nesmí hladovět. Kočka má velmi rychlé trávení. V přírodě jí i 10 – 12x za den, podle toho, co vše si uloví. Hladovění je velká zátěž pro kočičí organismus, který pak následně trpí a může dojít až k nevratnému poškození nebo smrti.

Je jasné, že není v našich silách krmit kočku desetkrát za den, když musíme chodit do práce. Ale čtyři až pětkrát, to věřím, že zvládne každý a naše kočička nebude trpět hlady.

Poměry

Dostáváme se tedy k zásadní otázce a to, jak správně poskládat denní dávku.

Ideální je poměr 

80% svaloviny : 10% kostí : 5% játra : 5% ostatní vnitřnosti

 

Tipy na závěr:

  • Maso krmit ve větších kusech, ne mleté, nebo aspoň půl na půl. Taurín obsažený v mase při styku s kovem oxiduje a dochází ke značným ztrátám. Ideální je pořídit si keramický nůž

 

  • Po rozmrazení masa zůstane v balení ještě voda smíšená s krví. Hodně lidí ji vylévá, což je velká škoda. Tato voda je plná vitamínů, minerálů a dalších látek včetně taurínu, které se z masa uvolnily. Doporučujeme ji normálně zkrmit a neokrádat zbytečně kočky a psy o tyto hodnotné živiny



  • Ryby jsou velice dobrý zdroj vitamínů rozpustných v tucích (A a D), B vitamínů rozpustných ve vodě, minerálů jako jód, fosfor a fluor a esenciálních aminokyselin omega 3 (DHA, EPA). Některé druhy ale obsahují enzym thiaminázu, který rozkládá thiamin (vit.B1). Jeho nedostatkem v těle může dojít k závažným zdravotním problémům.

Víc o tom si můžete přečíst zde (po otevření stránky srolujte dolů)

 

https://barfik.cz/eshop/rybi/

 

Neznamená to, že bychom ryby krmit neměli. Aby došlo ke skutečnému deficitu thiaminu v těle, kočky i psy by museli pravidelně konzumovat velké množství těchto ryb. Pokud budete ryby zkrmovat jednou týdně, vytěžíme nutriční benefity, kterými ryby oplývají a zároveň neohrozíme zdraví našich chlupáčů. Ryby rozhodně do jídelníčku doporučujeme zařadit!

 

  • Játra jsou pro kočku zásobníkem hlavně vitamínu A, který si nedokáže vyrobit z beta karotenu tak, jak pes. Proto jsou nezbytnou součástí krmné dávky 

 

  • Kočka je velmi čistotné zvíře. Pravidelným olizováním do sebe dostává chlupy, které pak mohou zablokovat trávicí trakt, dochází ke zvracení v tom lepším případě. Proto doporučujeme pravidelně přidávat do jídla vlákninu. Obzvlášť u těch dlouhosrstých a speciálně v období přelínání. Buď psyllium, které se dá koupit v lékárně nebo v jakémkoli obchodě se zdravou stravou, nebo pokud má kočka ráda ovoce či zeleninu, můžete ji nabídnout i tuto variantu. Sice si z výživového hlediska z toho moc nevezme, ale zabezpečí jí to aspoň příjem vlákniny a zlepší trávení.

 

V případě, že si nevíte rady napište nám ,nebo si rovnou objednejte jídelníček na míru.