Pampelišky v psí misce

Pampeliška lékařská (smetánka lékařská). Každý ji zná, roste jí všude mnoho, přesto ji ve vašich mističkách málo kdy vidíme. Tak se dnes podíváme na to, jaký poklad v sobě tahle žlutá kráska skrývá a jaký vliv má na zdraví našich chlupáčů.

“Podporuje játra, ledviny, srdce i trávení..”

Co obsahuje pampeliška.

Vitamíny C, A, K, D, B2, B3, B9, železo, draslík, vápník, hořčík, fosfor, mangan, zinek, antioxidanty, inulin, betakaroten. Je to téměř dokonalý zdroj vitamínů a minerálů, květy obsahují lecitin, polyfenoly a antioxidanty, listy jsou ještě mnohem hodnotnější.

Pampeliška má několik pozitivních účinků na zdraví psa, jaké to jsou?

Podpora trávení: Květy pampelišky jsou bohaté na lecitin, který pomáhá při trávení tuků. Podporuje játra a produkci žluči, což usnadňuje trávení a vstřebávání živin. Využití najdete i při nechutenství nebo zácpě. Listy pomáhají při chronických zažívacích obtížích a plynatosti. Kořen má skvělé prebiotické schopnosti. 

Má protizánětlivé účinky a ulevuje bolesti: Všechny její části obsahují antioxidanty, polyfenoly, alkaloidy, flavonoidy, terpenoidy a polyfenoly - tohle vše má protizánětlivé účinky. Studie ukázaly, že snižuje důsledky IBD.

Jak fungují ANTIOXIDANTY, kterými je pampeliška přímo nabušená?

Zachytávají volné radikály, kterých, když je v organismu hodně, mohou způsobit nemoci jako například rakovinu, srdeční nemoci, autoimunitní onemocnění, artritidu nebo demenci. Zároveň zpomalují proces stárnutí.

“Poslední výzkumy dokázaly, že účinek některých antioxidantů konzumovaných dlouhodobě, se změnil na prooxidační, což je velmi nebezpečné pro zdraví. Tento nežádoucí proces, ale nikdy nebyl pozorován u antioxidantů, které se přirozeně nachází ve stravě a které jíme. Týká se to syntetických vitamínů jako je provitamín A, vitamín E, vitamín C a flavonoidů.” 

Játra: Kořen pampelišky stimuluje tvorbu žluči a zvyšuje cirkulaci v játrech.  Má detoxikační vlastnosti. Pomáhá očistit játra a ledviny, což přispívá ke zdravému fungování těchto orgánů. Je výborný na žlučové kameny a na zánět žlučníku.

Močový systém: Pampeliška má diuretické vlastnosti, které pomáhají stimulovat tvorbu moči a vyplavují toxické látky z těla. Nemoci, jako srdeční selhávání, otoky tkání, cukrovka nebo žlučové či ledvinové kameny zadržují a hromadí tekutinu v těle.  Listy pampelišky pomůžou přebytečnou tekutinu odvést z těla ven.Vynikající jsou i při zánětech močových cest. Narozdíl od farmaceutických diuretik, která ochuzují organismus o živiny, toto diuretikum naopak tělu živiny dodává.

Imunitní systém: Pampeliška obsahuje vitamíny a antioxidanty, které podporují imunitní systém psa. Posiluje obranyschopnost a díky tomu ho chrání před infekcí. Odvar z listů lze použít i na rány. Má antimikrobiální vlastnosti.

Kůže a srst: Pampeliška má blahodárný vliv na zdraví kůže a srsti psa. Obsahuje látky, které pomáhají udržovat srst zdravou a silnou. Její účinky snižují svědění i záněty kůže. 

Cukrovka: Pampeliška má hypoglykemické vlastnosti, snižuje hladinu cukru v krvi a podporuje práci inzulínu. U nemocných psů se před použitím poraďte s holistickým veterinářem nebo praktikem tradiční čínské medicíny.

Jak využít pampelišku v psím jídelníčku.

LISTY: obsahují hodně draslíku, vitamínů a minerálů. Jsou plné antioxidantů. Podporují trávení a správné močení. 

KVĚTY: mají antioxidační vlastnosti. Výborné jsou proto na boj s chronickými nemocemi způsobenými volnými radikály a zánětem.

KOŘEN: používá se v tradiční čínské a tradiční americké (Indiáni) medicíně na potíže se žaludkem a játry. Je to přírodní diuretikum (podporuje močení).

STONKY: nemají moc dobrou chuť, bílá lepkavá tekutina, která z nich vytéká je latex, který může mít laxativní účinek (průjem). Doporučujeme je úplně vynechat.

Dávkování:
Především ji netrhejte u silnice nebo u pole, kde proběhlo hnojení nebo nějaký postřik.

  1. Čerstvou rozmixujeme s trochou vody a nelijeme do jídla.
  2. Sušené listy nebo kořen rozdrobíme a nasypeme na jídlo - 1 čajová lžička na 10 kg váhy psa.
  3. Tonikum - výborné na podporu trávení, rozmixujte listy s vývarem, nechte vše pejska vypít před jídlem.
  4. Čaj (květy, listy i kořen) - 5-30g sušené pampelišky na jeden šálek. Podávejte třetinu šálku na 10kg váhy psa, lze užívat až třikrát denně.

Nezapomínejte, že pampeliška je močopudná a pes potřebuje mít možnost jít ven po jejím užití.

Všeho s mírou! 

PŘEDÁVKOVÁNÍ A NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY!

Pokud pejsek zkonzumuje příliš mnoho pampelišky, může se objevit průjem, nafouklé bříško, zvýšený srdečný tep, zvýšení draslíku v krvi, pálení žáhy nebo přílišné čůrání. Proto, stejně jako ostatní bylinky, zkrmujeme s rozumem.

Věděli jste, kolik benefitů má tahle žlutá kráska?. Využijte je i pro vašeho pejska. Natrhejte při společné procházce pár pampelišek a zpestřete vašemu miláčkovi jídelníček. Dopřejete mu všechny výhody, které v sobě pampeliška skrývá.

IMG_20230519_174633_221

Luna - vítězka naší instagramové soutěže.