Rakovina u psů aneb peníze štěkají

Rakovina je nejčastější příčinou úmrtí u psů. Za ní v těsném závěsu následuje obezita, degenerace orgánů, autoimunitní onemocnění a diabetes. 

Většinu druhů rakovin psi sdílí s námi lidmi a pod mikroskopem je většinou nemožné rozeznat, který tumor je psí a který lidský.  Z tohoto důvodu se můžeme na léčbu psů dívat ze stejného úhlu pohledu a naopak.
Jak uvádí studie1 z r.2008, pouze 5-10% rakovin jsou dědičného původu. Zbylých 90 - 95% rakovin je zapříčiněno životním prostředím a životním stylem. To znamená, že 90-95% případům rakoviny lze předcházet. 

Máme tady ještě jeden zajímavý údaj2 z USA. I když je rakovina považována za onemocnění hojně rozšířené mezi lidmi, pouze 500 Američanů ze 100 000 je každoročně diagnostikováno tímto onemocněním. U psů je tento údaj mnohem dramatičtější. Ročně je rakovinou diagnostikováno 5300 psů z celkového počtu 100 000. 

Geny, bohužel, nezměníme. Ale můžeme ovlivnit další faktory a rakovině u psů předcházet. Některé faktory máme pod kontrolou méně, jiné naprosto absolutně. 

Ty hlavní faktory, které jsou pouze pod naší taktovkou jsou STRES a STRAVA. 

Pod pojmem stres u psa se nemyslí pouze chování ve špatných podmínkách. Hodně lidí dnes psovi neumožňuje být psem. Pes potřebuje ke svému životu hodně pohybu, interakci s dalšími psy, dělat věci, pro které byl tisíce let šlechtěn. I když to na pejskovi někdy i léta nemusí být vidět, nemít možnost toto vše prožívat, to je pro psa všeobecně obrovský stres, který, hlavně v kombinaci se špatnou stravou, může vyústit od špatného trávení, přes těžké poruchy chování až po rakovinu. 

Strava je naše nejsilnější zbraň, která nám může pomoci zdraví psa buď zabezpečit, nebo zničit.

Takový obrovský nárůst případů rakovin u psů velice úzce souvisí s příchodem a popularitou vysoce průmyslově zpracované stravy – granulí. Na tomto tvrzení se shodují všichni holističtí veterináři po celém světě. Proč jsou granule tak velký problém?

  • AFLATOXINY

 Nejčastějším karcinogenem v granulích jsou aflatoxiny. Jsou to mykotoxiny z rodu Aspergillus. Jednoduše řečeno, je to plíseň, která je toxická a patří mezi nejsilnější karcinogeny. Kontaminuje obilí jako kukuřici, pšenici nebo rýži. Vzniká nejčastěji kvůli špatným podmínkám při pěstování nebo při dlouhém či špatném skladování. Nelze zničit ani při velmi vysokých teplotách, takže tepelná úprava, extrudace, nic nepomůže. Aflatoxin se dokonce dokáže navázat na DNA a způsobit mutaci buněk. V případě, že pes dlouhodobě přijímá aflatoxiny v malých množstvích, riziko vzniku rakoviny je vysoké. 

Případy, kdy došlo až ke stahování zboží z oběhu kvůli aflatoxinu v granulích jsou docela časté. Například3 v prosinci 2005 v USA zemřelo 76 psů na otravu aflatoxiny, které byli obsaženy v granulích a došlo k obrovskému stahování granulí z prodeje po celých státech.

Studie4 z roku 2017 dokonce prokázala, že aflatoxiny byli obsaženy ve 100% standardních a taky prémiových granulích, v super prémiových to bylo „pouze“ 69,2%. To je naprosto alarmující a děsivé!

  •  SACHARIDY

 Dnes je už díky vědě všeobecně známý fakt, že rakovinové buňky milují cukr, je to pro ně potrava a nemůžou bez něj žít . A nemáme tím na mysli jen klasický krystalový cukr nebo cukr obsažený v medu.  

Významným zdrojem sacharidů jsou obiloviny a brambory, které obsahují škrob a další polysacharidy. Granule jsou plné obilovin, luštěnin, brambor, které pes dokáže strávit, ale absolutně je nepotřebuje pro život. Tak jako my dokážeme strávit přepálené hranolky z fast foodu, ale taky je nepotřebujeme pro život a už vůbec ne pro zdravý život. 
Jsou ale levné, a proto jsou pytle granulí jimi přeplněné. Se snahou o zabezpečení zdraví psa to nemá nic společného. Právě naopak. Levná výroba přináší mnohem víc zisku. Pes, který má zdravotní potíže, přináší také mnohem víc zisku zase pro farmaceutický průmysl. PENÍZE  PROSTĚ ŠTĚKAJÍ.

V 70.tých letech přišli dokonce výrobci granulí s tím, že ve složení budou pouze obiloviny, kukuřice apod., prostě rostlinné proteiny. Po tom, co ale začali psi hromadně umírat z nedostatku esenciálních aminokyselin, vznikla v USA organizace AAFCO, která dodnes určuje minimální množství zvířecích proteinů a dalších látek jako jsou vitamíny, minerály atd. aby pes byl schopen přežít. Slyšíte dobře, přežít, ne prospívat.

O aminokyselinách si můžete přečíst víc zde https://www.barfik.cz/blog/plnohodnotne-bilkoviny-a-aminokyselinove-spektrum/ 

  • GLYFOSÁT

 Glyfosát je herbicid, který zabraňuje plevelu růst a taky zabezpečuje, aby například všechny klasy pšenice dozrály současně a tím se zefektivnila úroda. Používá se i v parcích, na golfových hřištích, jezerech apod.

Kromě toho zabraňuje rostlinám, aby do sebe absorbovaly minerály z půdy (vznikají tak rostliny chudé na živiny), ve střevech působí jako antibiotikum (ničí kompletně střevní mikrobiom), což způsobuje záněty a záněty následně způsobují rakovinu. Blokuje jaterní dráhy, a tím snižuje schopnost těla detoxikovat a zbavovat se nejen glyfosátu, ale taky dalších toxinů. 

Téměř 80% světového obilí je geneticky modifikováno (GMO), tím je odolné proti glyfosátu, takže je nezničí.
Další vlastností glyfosátu je, že ho nesmyjete vodou.
Nejčastější GMO rostliny jsou kukuřice, cukrová řepa, soja, alfalfa a řepka olejná. Vše hojně zastoupené v granulích a často bohužel i v našich kuchyních.
V roce 2015 ho Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila mezi možné karcinogeny. V roce 2021 vědecká studie5 potvrdila, že způsobuje rakovinu. V Evropě minulý rok prodloužili jeho používání do konce roku 2023!

Toto téma by vydalo na několik odborných článků, proto tady shrneme v krátkosti jen, co glyfosát způsobuje u psů: 
- Rakovina
- Selhání ledvin
- Selhávání jater
- Epilepsie 
- Trávicí problémy včetně IBD (mimochodem z praxe: psi trpící na IBD se „zázračně“ vyléčí přechodem na barf 😉), zvýšené propustnosti střev (leaky gut syndrome) atd., které vedou k dalším závažným onemocněním jako je selhávání orgánů, rakovina…
Pokud si myslíte, že zrovna v těch Vašich granulích se glyfosát nevyskytuje, ráda Vás vyvedu z omylu. Většina granulí pro psy i kočky obsahuje glyfosát a GMO rostliny. 

6Anthony Samsel and Stephanie Seneff dělali výzkum a glyfosát našli v úplně každé jedné testované značce.

JAK UPRAVIT STRAVU PRO ONKOLOGICKÉ PACIENTY

Základem a tím nejhlavnějším krokem je přechod na syrovou, pro psa přirozenou stravu. Vyloučit ze stravy sacharidy, včetně obilovin, těstovin, pečiva, rýže, brambor, vloček, sladké ovoce. Vyloučit ze stravy hovězí maso, jelikož byla prokázána spojitost rakovinového bujení a hovězího masa. Kuře zařadit jen občas, nebo ho ideálně vyloučit z jídelníčku taky, jelikož kuřecí maso obsahuje víc omega 6 mastných kyselin, které jsou PROzánětlivé. A my už víme, že záněty mohou způsobit rakovinu.
Nezapomínejte, že prevence je základ. Pro ty, kteří doteď nebyli přesvědčeni o změně vysoce průmyslově vyrobené stravy – granulí na stravu přirozenou, syrovou, věřím, že tyto tři nejzásadnější důvody, Vás donutily nad tím alespoň přemýšlet.
Nejčastější důvod, proč se majitelé psů brání přechodu na syrovou stravu je obava, že to bude náročné a finančně vyčerpávající. 
Nasypat do misky granule je jednoduché a pohodlné, to uznáváme i my tady v Barfíku. Syrová strava je taky mnohem náročnější na skladování. To je fakt.

Co se týče ceny, pokud se budeme bavit o granulích, které mají aspoň nějakou kvalitu a výživovou hodnotu, tak 20 kg pytel stojí v průměru 2000 - 2500 kč, v některých případech i víc. A to je cena včetně vysokého procenta obilovin a dalších zbytečností, za které utrácíte peníze, které v dnešní době není lehké vydělat.

Cena za kvalitní maso na měsíc pro dospělého  30 kg psa se pohybuje v průměru 1700 - 2500 Kč, podle toho, jakými druhy masa budete krmit, jestli zůstanete u klasiky (hovězí, vepřové, kuře, kachna, krůta, ryba) nebo půjdete do exotičtější varianty (pštros, klokan, kůň…)

Zároveň víte přesně co kupujete a co do misky dáváte. A už jste přemýšleli, co budete dělat s penězi ušetřenými za veterinu? Pokud ne, tak začněte :) 
V případě, že to, co Vás brzdí od rozhodnutí, které zásadně změní zdraví a vitalitu Vašeho pejska je obava, že nebudete umět si vše sestavit a namíchat tak, aby mu to vyhovovalo, i tady máme pro Vás řešení. Prostě to uděláme za Vás. K jídelníčku na míru přímo vašemu pejskovi od nás dostanete i podrobný manuál jak sestavit krmnou dávku a navíc vám budeme kdykoliv k dispozici, když si nebudete vědět rady! 

Příklad z praxe: 
Boxerka Kora a zhoubný melanom kůže:
Koře se udělal útvar na levé straně stehna, který během dvou týdnů velmi rychle narostl. Majitelé jeli na veterinu, kde pan doktor útvar vyřízl a poslal na histologii. Výsledek zněl hrůzostrašně: maligní melanom kůže. Asi nemusím popisovat strach a zoufalství, co páníčkové Kory v daný moment prožívali. 
Maligní melanomy kůže se chovají velmi agresivně, rádi metastazují i se rádi vrací. Podle studie7 z roku 2019 se pouze 45% psů s tloušťkou nádoru nad 9,5 mm dožije víc než jeden rok od stanovení diagnózy. U Kory byla tloušťka nádoru 12mm.
Okamžitě ji odvezli na specializovanou onkologickou kliniku v Praze, kde byla doporučena kombinovaná onkologická léčba tvořena imunoterapií, kombinovanou chemoterapií a protizánětlivou léčbou. 
Vzhledem k těhotenství Kořiny majitelky právě chemoterapie představovala obrovské riziko pro ni i pro ještě nenarozené miminko. A tak pátrali, jaké, a jestli vůbec, jsou další možnosti, až našli a kontaktovali nás. Nakonec padlo rozhodnutí, léčba bude probíhat pouze přírodní cestou.
Kora dostala doporučení na úpravu jídelníčku. Namíchali jsme jí „huhu“ onkofree koktejl a vykročili na dlouhou společnou cestu.
A jak to dopadlo?  Kora jezdí každé dva až tři měsíce na pravidelné kontroly. Už 15 měsíců je bez jakéhokoliv nálezu a užívá si života se svou smečkou, která se mezitím rozrostla.


JAK POSTUPOVAT, KDYŽ NÁM BYLA VYŘČENA DIAGNÓZA?

Určitě nás nejdříve kontaktujte. Každý organismus a každá diagnóza je unikátní a individuálním způsobem se snažíme přistupovat ke každému pacientovi. Nelze dát jeden jediný zaručený lék pro všechny. Také reakce každého jednoho zvířete jsou rozdílné.
Po konzultaci Vám doporučíme preparáty na míru, zůstaneme v pravidelném kontaktu a zdravotní stav budeme pečlivě sledovat a dle potřeb upravovat i průběh léčení.
Pracujeme s vysokomolekulárními huminovými kyselinami, které hloubkově čistí organismus, odstraňují toxiny, zpomalují růst nádorů a brání jejich metastazování. 
Jelikož rakovina a imunitní systém spolu úzce souvisí, pracujeme i na zvyšování obranyschopnosti organismu včetně podpory buněčné imunity. 
Používáme preparáty, které jsou známé tím, že umí ničit rakovinové buňky a zpomalují růst tumorů.  Snižují zánětlivé procesy v těle.
Ruku v ruce s tím upravujeme vždy stravu, kterou uzpůsobíme tak, abychom rakovinové buňky vyhladověli a nepodporovali jejich růst a zároveň tělo vyživili. 

Vše, co u nás najdete je té nejvyšší kvality i koncentrace, protože pracujeme pouze a výhradně s tím nejlepším, co na trhu je. Neuznáváme žádné kompromisy.

V případě, že máte zájem o dlouhodobé užívání nebo o víc produktů najednou, napište nám , nastavíme Vám členské ceny 😊
Obsah tohoto článku není názor. Jsou to všechno vědecky podložené FAKTA. A věřte mi, je toho mnohem a mnohem víc. Vydalo by to na celou knihu. Několik knih už i na toto téma vzniklo. Jsou docela tlusté a pořád je o čem psát.

Myslet si, že pejskovi budu dávat granule a nasypu mu k tomu různé doplňky stravy abychom srovnali deficit vitamínů, minerálů, kolagenu, enzymů a dalších životně důležitých látek, to je jako bychom se my každý den stravovali ve fast foodech a po večerech do sebe cpali multivitamíny, abychom byli zdraví. 

Zdraví psa a odpovědnost za jeho zdraví je pouze a výhradně ve Vašich rukách. Nebojte se ji převzít. A pokud si nebudete vědět rady, jsme tady pro Vás. My Vás v tom nenecháme 😊 

Studie:
1 Preetha Anand, Ajaikumar B. Kunnumakara, Chitra Sundaram, Kuzhuvelil B. Harikumar, Sheeja T. Tharakan, Oiki S. Lai, Bokyung Sung, and Bharat B. Aggarwal: Cancer is a Preventable Disease that Requires Major Lifestyle Changes. Pharm Res. 2008 Sep; 25(9): 2097–2116
2 Joshua D Schiffman , Matthew Breen: Comparative oncology: what dogs and other species can teach us about humans with cancer. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci 2015 Jul 19
3 Julia Henriques: An Unexpected Cause Of Cancer In Dogs. Dog´s naturally magazine, 2021, September 12th
4 E.M.K. Teixeira,  M.S. Frehse,  R.L. Freire, M.A. Ono,  J.G. Bordini, M.T. Hirozawa, E.Y.S. Ono: Safety of low and high cost dry feed intended for dogs in Brazil concerning fumonisins, zearalenone and aflatoxins. World Mycotoxin Journal  August 31, 2017 
5 Robin Mesnage, Mariam Ibragim, Daniele Mandrioli, Laura Falcioni, Eva Tibaldi, Fiorella Belpoggi, Inger Brandsma, Emma Bourne, Emanuel Savage, Charles A Mein, Michael N Antoniou: Comparative Toxicogenomics of Glyphosate and Roundup Herbicides by Mammalian Stem Cell-Based Genotoxicity Assays and Molecular Profiling in Sprague-Dawley Rats. Toxicological Sciences, Volume 186, Issue 1, March 2022, Published: 29 November 2021
6 Anthony Samsel and Stephanie Seneff: Glyphosate, pathways to modern diseases IV: cancer and related pathologies. Journal of Biological Physics and Chemistry, January 2015
7 Serenella Silvestri , Ilaria Porcellato , Luca Mechelli , Laura Menchetti , Sofia Rapastella , Chiara Brachelente: Tumor Thickness and Modified Clark Level in Canine Cutaneous Melanocytic Tumors. Vet Pathol 2019 Mar;56(2):180-188