Mrkev je jedna z nejvýživnějších zelenin, je bohatá na mikro a fyto nutrienty.
Mrkev obsahuje hodně vlákniny, dnes je dokázané, že jeden z důležitých faktorů prevence rakoviny tlustého střeva je právě konzumace zeleniny s vysokým obsahem vlákniny.
Vláknina
Rozpustná ve vodě:
Vláknina se rozpustí ve vodě a vytváří hmotu podobnou gelu, která podpoří trávení, zpevní stolici, zastavuje průjmy a pomáhá regulovat glukózu, čím pomáhá i předcházet vzniku cukrovky u rizikových pacientů.
Rozpustná vláknina je taky prebiotikum, to znamená potrava pro ty hodné bakterie v našich i zvířecích střevech. Díky ní pak bakterie mohou produkovat mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které:
- zamezují rozvoji patogenům ve střevech
- příznivě ovlivňují metabolismus glukózy a lipidů
- zvyšují vstřebatelnost vápníku, železa, hořčíku…
- snižují PH v trávicích traktu
- vytlačují nebezpečné bakterie, viry a plísně v trávicím traktu
- pomáhají utvářet ochranný hlen kolem střev
- vytváří důležitou bariéru vůči karcinogenním toxinům, těžkým kovům, alergenům (včetně těch potravinových)…
- pomáhají předcházet syndromu zvýšené propustnosti střev
- snižují chronické záněty a posilují imunitní systém
- pomáhají produkovat důležité vitamíny včetně vit. K a B
- produkují serotonin (ovlivňuje dobrou náladu)
- produkují enzymy
Nerozpustná ve vodě:
Vláknina nerozpustná ve vodě se ve vodě nerozpustí, ale naopak vodu přivede do střev, tím změkčí stolici a pomáhá tak proti zácpě. Taky ovlivňuje inzulínovou senzitivitu a tím je velkým pomocníkem pro diabetické pacienty.
Co obsahuje mrkev:
- vitamíny: Alfa karoten, Beta karoten, vit.skupiny B, C, K, E, D, biotin
- minerály: magnézium, vápník, draslík, sodík, fosfor, železo, měď, jód, kobalt, selén
- vláknina: ano
- antioxidanty: je plná antioxidantů - lutein, beta karoten, lykopen, antokyany, vit.C
- ostatní: lecitín, stopy silice obsahuje hodně cukru, zároveň má ale nízký glykemický index
Jak krmit mrkev:
Ideálně uvařit mrkev v páře, tím se z ní uvolní největší množství betakarotenu a neztratí tolik na dalších nutričních hodnotách jako například při vaření.
Je možné ji zkrmovat i syrovou, u kořenové zeleniny je víc než jindy důležité co nejvíce narušit buněčnou trukturu, aby si organismus z ní vzal co nejvíce.
Můžete udělat pokus, pokud nakrájíte mrkev na kostky a dáte jí psovi, třikrát hádejte v jaké formě z něj vyjde ven. V té samé v jaké do něj vešla
Takže co nejvíce nastrouhat, rozmixovat.
Krmte střídmě, mrkev by rozhodně neměla být zařazena do jídelníčku každý den.
Vliv mrkve na psí zdraví:
Kdy ano a kdy ne, jsou nějaká omezení (diety):
Ano: slinivková dieta, ledvinová dieta, jaterní dieta, kašel, detox, diabetes, vysoký cholesterol, potíže s krvetvorbou, zažívání (průjmy, zácpy, koliky, nadýmání, plynatost, doléčování stavů po nemocech nebo dlouhodobém užívání antibiotik
Občas: ledvinové kameny typu oxaláty
Ne: některá literatura uvádí, že je možná kontraindikace u žaludečních vředů a akutní formy střevních zánětů
Zajímavost:
Původně barva mrkve byla černá, do Evropy se dostala kolem 12.století a až v 17.století se podařilo vypěstovat nám známou oranžovou odrůdu.
Tip Barfíka:
- Pokud přidáváte do krmení doplňky stravy, které obsahují přidaný vit.A, omezte krmení mrkví a další zeleninou, která obsahuje hodně beta karotenu (provitamín A), aby nedošlo k předávkování a následné toxicitě.
- Mrkvová šťáva s medem je je výborný pomocník při nachlazení, nejen u pejsků, ale taky u jejich páníčků.
Mrkev a rezavění srsti u bílých pejsků:
Pokud se mrkev zkrmuje s rozumem (tzn.pes jí nemá v misce každý den ale jen párkrát do měsíce), k rezavění srsti nedochází. V případě, že by k rezavění došlo, nejčastější možné příčiny jsou spíš barviva obsažena v lososových olejích (i to je jeden z důvodů, proč lososový olej u barfíka nenajdete), nebo kvasinky, plísně nebo jiné bakterie, které se rozmnožili na kůži (často je to zapříčiněno i stravou, například zbytečným přidáváním těstovin, brambor, ovesných vloček apod., které nemají v misce zdravého pejska co dělat).