Suchý a popraskaný čumák u psů a koček

Každé zdravé zvíře má čenich vlhký a studený. Ale co když se u vašeho mazlíčka objeví suchý nebo popraskaný čumák? Je to důvod k obavám? Proč se to děje a co s tím? Na to se podíváme v dnešním článku. V první řadě je třeba zaměřit se na změnu stravy, správnou hydrataci a doplnění vitamínů a minerálů.

Dehydratace

U zvířat krmených průmyslově zpracovanou stravou, dochází k vysušování organismu. Tělo se nedokáže nikdy hydratovat stejně jako u zvířat krmených syrovou stravou. U koček to bývá ještě větší problém než u psů.  Kočky obecně nemají ve zvyku napít se z misky jako pes. Kočka, která žije venku a svou potravu si loví, tak přijímá vodu ze svého úlovku. Maso obsahuje kolem 70% vody! Proto kočky krmené granulemi, díky dehydrataci, často trpí cukrovkou, selháním ledvin apod. Zvíře krmené granulemi pije mnohonásobně víc, než zvíře krmené syrovou stravou. 

U BARFu je totiž organismus dostatečně hydratovaný a pes nemá potřebu pít tolik. Takže pokud váš pejsek po přechodu na BARF nepije téměř vůbec, nelekejte se! Nemá k tomu důvod, tělo je perfektně hydratované!

 

Nedostatek vitamínů a minerálů

Kůže je největší orgán v těle, hned po ní následují střeva. Obojí je pro nás jako email. Když je v těle problém, organismus nám pošle email, který si na kůži nebo stolici přečteme. Suchý čumák je jako výhružná zpráva: “Pokud tělo bude i nadále málo hydratované a nebude mít dostatek vitamínů a minerálů, přijde průser”

Nedostatek vitamínů a minerálů ve stravě.

Zvířata krmená vysoce průmyslově vyráběnou stravou trpí podvýživou. Tato podvýživa neznamená, že je zvíře vyhublé na kost, ale trpí nedostatkem vitamínů a minerálů. Jak je to možné? Při výrobě granulí totiž dochází „k zabití“ veškerých vitamínů a enzymů. Proto se do nich následně přidávají synteticky vyrobené vitamíny. V přírodě se každý z vitamínů skládá kromě základnu ještě z dalších enzymů, koenzymů, kofaktorů. V laboratorních podmínkách nikdy není možné vytvořit přesnou kopii přírodního vitamínu. Zatím umíme vytvořit pouze ten základní vzorec. 

Zároveň granule často obsahují nadbytečné množství například vápníku, který se tam také dodává v syntetické formě. Přebytek vápníku zabraňuje vstřebávání jiných minerálů, jako je například zinek, selen a pod.

 

Jak tělo vyživit a doplnit chybějící vitamíny a minerály

Změna stravy je naprostý základ. Přirozeně tělo hydratuje a dodává vitamíny a minerály, které jsou pro zvíře v této formě maximálně stravitelné. Dále je tělu potřeba dodat koloidní minerály. My v Barfíku využíváme FYTOVET. A proč? Vstřebatelnost koloidních minerálů obsažených ve Fytovetu je 98% oproti jiným doplňkům na této bázi. Tělo si z vezme co potřebuje a zbytek vyloučí! Neukládá se nikde v těle a nezatěžuje tak ledviny.

Vitamíny v přírodní formě můžete doplnit NUTRIVETEM, který obsahuje optimálně vyvážený komplex přírodních vitamínů, minerálů a biologicky aktivních látek.

 

Mazání a potírání čenichu

Velmi často se v diskuzích na sociálních sítích objevuje rada mazat čumák kokosovým olejem apod.  Je to ten správný krok? NE NENÍ!!

Kromě toho, že je to pouze řešení následků a nikoliv příčiny (problém se bude neustále vracet) kokosový olej není úplně vhodný pro zvířata. Zde si můžeme připomenout proč .

Pokud je čumák našich pacientů popraskaný až moc, potíráme ho krémem Cytovital. Tento krém je čistě přírodní a bezpečný i v případě, že dojde k jeho olíznutí.

Pokud si nevíte rady s přechodem na B.A.R.F. nebo potřebujete poradit s

výběrem vhodných doplňků pro vašeho miláčka, napište nám! NEJSTE V TOM SAMI :)

 

 Váš B.A.R.F. GURU

 Barfík.cz